Idézet

"Azokat kell szeretnünk, akiket az élet közvetlen közelünkbe hoz." (Jókai Anna)

Irodalom

Adjátok vissza a hegyeimet!

2008.01.09. 06:02 | Dozsakert | komment

 

A rendkívül változatos és eseménydús életutat ugyanilyen dinamikával mutatja be a rendező, megfelelő arányban prezentálva az irodalmi, történelmi és földrajzi változásokat.

A főszereplő, Rékasi Károly próbálja kideríteni a Wass Albertet ért vádak hátterét, ennek megfelelően a filmben felelevenítik az író életének legfontosabb epizódjait és döntéseit.

Az alkotás nemcsak ismereteket közöl (neves és elismert irodalomtörténészek véleményét, visszaemlékezők élményeit), hanem gyönyörű tájakat mutat be (Erdélytől Bajorországon át egészen Amerikáig), valamint végigjárja a Wass Albert emlékének szentelt helyeket is (Házsongárdi temető, szobrok).

Lévén, hogy a film egy író életét szeretné minél hívebben bemutatni, az irodalom, a próza értelmezése, bemutatása sem maradhatott ki, és a változatosságot igazolja, hogy versek is hangzanak el a film során.

Wass Albert élete kapcsán nemcsak egy ember életét ismerhetjük meg, hanem az erdélyi magyarok érzéseit, vágyait, küzdelmeit, valamint Wass Albert írótársainak munkásságába is betekintést nyerhetünk.

Mindenképpen elmondható, hogy ez az alkotás hiánypótló az egész magyarság számára, amely átélhetővé és megérthetővé teszi az elszakított nemzetrészeken élő magyarok sorsát és mindennapjait, valamint példaként állítja elénk Wass Albert küzdelmeit.

(Remenyik Sándor: Eredj ha tudsz - 1918)
forrás: anapszerelmese (Youtube.com)

Címkék: film könyv irodalom rékasi károly wass albert wass albert emlékév adjátok vissza a hegyeimet

süti beállítások módosítása