Idézet

"Azokat kell szeretnünk, akiket az élet közvetlen közelünkbe hoz." (Jókai Anna)

Irodalom

Sicko - film az egészségbiztosításról

2008.03.01. 23:16 | Dozsakert |

Dr. Linda Pino vallomása a filmben (részlet a filmből) - magyar felirattal

A filmről:
A két kifejezés, hogy "egészségügyi ellátás" és "vígjáték" aligha szokott ugyanabban a mondatban felbukkanni, de az Oscar-díjas rendező, Michael Moore, legújabb filmjében, a SiCKO-ban (gumikesztyűs) kéz a kézben haladnak egymás mellett.
A film több átlagos amerikai állampolgár ügyének bemutatásával nyit, akiknek életét szétzilálta, tönkretette – és néhány esetben bevégezte -, valamiféle egészségügyi ellátási katasztrófa, így nyilvánvalóvá válik, hogy a válság nem csupán azt a 47 millió polgárt érinti, akik biztosítás nélkül élnek, hanem azokat is, akik lelkiismeretesen fizetik járandóságaikat, ám a bürokrácia bármikor lesújthat rájuk is.
A rendező magával visz minket egy földkörüli útra, amely során olyan országokat látogatunk meg, mint Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország, ahol minden állampolgár alanyi jogon részesül ingyenes egészségügyi ellátásban. Végezetül olyan mentőmunkásokat mutat be, akik immunrendszeri betegségekben szenvednek, ám az Egyesült Államokban megtagadják tőlük a megfelelő orvosi ellátást.

Címkék: film tb sicko egészségbiztosítás michel moore

Szerelem a kolera idején

2008.02.26. 11:19 | Dozsakert |

Filmajánló
A fél évszázadot átölelő mágikus és érzéki történet egy kolumbiai férfiról szól, aki több mint ötven évet vár az egyetlen igaz szerelmére. Javier Bardem játssza a telegráf hivatalnok és költő Florentino Arizát, aki egy szempillantás alatt beleszeret a helyi öszvérkereskedő lányába, Fermina Dazába (Giovanna Mezzogiorno), de a lány apja nem hajlandó gyermekét egy szegény hivatalnokfiúhoz adni, és szétválasztja őket.
Eleinte még levelek útján próbálják egymással tartani a kapcsolatot, de az évek múlásával a lány hozzámegy egy jómódú orvoshoz, Dr. Juvenal Urbino-hoz (Benjamin Bratt), aki sokat segít Cartageña városának a pusztító kolerajárvány legyőzésében. A pár évekre Párizsba költözik, és bár Fermina megfeledkezik volt szerelméről, Florentino sosem felejti el a lányt. Az időközben gazdag hajótulajdonossá váló férfi szíve türelmes, és akár egy emberöltőt is hajlandó Ferminára várni.
A Négy esküvő és egy temetés, valamint a Harry Potter és a Tűz Serlege rendezője, Mike Newell egy izgalmas, érzéki és komplex utazásra visz bennünket az emberi szív rejtett mélységeibe.

forrás: Index.hu

Címkék: film könyv irodalom szerelem nobel díj szerelem a kolera idején gabriel garcía márquez

Akik irányítják a világot

2008.01.19. 23:17 | Dozsakert |

Filmajánló

Ne érdekeljen, ki van a háttérben! Avagy nem azok irányítják a világot, akikről ezt eddig gondoltuk. 47 perc megdöbbenés...
Nézzük meg a filmet, és elhisszük vagy sem, elgondolkodni rajta mindenképpen érdemes! Sőt, gondolkodni mindenképpen érdemes.

"Forradalom. Most."

Csak erős idegzetűeknek!

(Ha nem látható a magyar felirat, be kell kapcsolni a "CC" feliratú gombot.)

Címkék: film pénz világ forradalom hatalom

Adjátok vissza a hegyeimet!

2008.01.09. 06:02 | Dozsakert |

 

A rendkívül változatos és eseménydús életutat ugyanilyen dinamikával mutatja be a rendező, megfelelő arányban prezentálva az irodalmi, történelmi és földrajzi változásokat.

A főszereplő, Rékasi Károly próbálja kideríteni a Wass Albertet ért vádak hátterét, ennek megfelelően a filmben felelevenítik az író életének legfontosabb epizódjait és döntéseit.

Az alkotás nemcsak ismereteket közöl (neves és elismert irodalomtörténészek véleményét, visszaemlékezők élményeit), hanem gyönyörű tájakat mutat be (Erdélytől Bajorországon át egészen Amerikáig), valamint végigjárja a Wass Albert emlékének szentelt helyeket is (Házsongárdi temető, szobrok).

Lévén, hogy a film egy író életét szeretné minél hívebben bemutatni, az irodalom, a próza értelmezése, bemutatása sem maradhatott ki, és a változatosságot igazolja, hogy versek is hangzanak el a film során.

Wass Albert élete kapcsán nemcsak egy ember életét ismerhetjük meg, hanem az erdélyi magyarok érzéseit, vágyait, küzdelmeit, valamint Wass Albert írótársainak munkásságába is betekintést nyerhetünk.

Mindenképpen elmondható, hogy ez az alkotás hiánypótló az egész magyarság számára, amely átélhetővé és megérthetővé teszi az elszakított nemzetrészeken élő magyarok sorsát és mindennapjait, valamint példaként állítja elénk Wass Albert küzdelmeit.

(Remenyik Sándor: Eredj ha tudsz - 1918)
forrás: anapszerelmese (Youtube.com)

Címkék: film könyv irodalom rékasi károly wass albert wass albert emlékév adjátok vissza a hegyeimet

Wass Albert Emlékév 2008

2008.01.02. 23:45 | Dozsakert |

Meghívó az Adjátok vissza a hegyeimet! című film bemutatójára.
Jegyek kaphatók a Közművelődés Házában, a belépők ára 800 Ft.

 

Címkék: film mozi könyv irodalom wass albert wass albert emlékév adjátok vissza a hegyeimet

Boldog Új Esztendőt!

2008.01.01. 19:27 | Dozsakert |

· 2 trackback

Címkék: buék abba 2008

Olimpiának indult... Melbourne '56

2007.11.27. 23:05 | Dozsakert |

Film és könyvajánló

A fikciós dokumentumfilm egy XXI. századi kiállításra invitálja a nézőt.
A térben a múlt tárgyai mellett a jelen audiovizuális eszközei, plazmakivetítők, vásznak, valamint modern vitrinek találhatók. A tárlaton időrendben, azaz lineárisan haladunk 1956 januárjától egészen napjainkig. A főbb események helyszíneit - mint az OTSB hivatala, az edzőtábor, 1956. október 23-a, busz, határátkelő, repülőgép belseje, az olimpiai falu - egy-egy kiállítási szekcióval láttatjuk.
Ebben a térben mozog a 12 éves főszereplő fiú, aki saját maga járja végig az 50 évvel ezelőtti történelmet, amelyet az ő valós, valamint szürreális élményein keresztül láttat a nézővel is. A plazmákon megszólaló egykori - még élő - olimpikonok mindegyike, a versenyekről készült archív felvételek, naplók, fényképek, egykori levéltári dokumentumok és újságcikkek megelevenednek a térben elhelyezett audio- és a digitális eszközök segítségével.
A filmből könyv is készült.

Címkék: film sport mozi könyv irodalom 1956 olimpia

Jókai Anna barátai körében ünnepelte 75. születésnapját

2007.11.27. 22:15 | Dozsakert |

A sokak által a spirituális realizmus hazai képviselőjeként számon tartott írónő a hétvégén töltötte be 75. életévét. Barátai a Petőfi Irodalmi Múzeum felolvasó termében köszöntötték. Voltak, akik verssel, s voltak olyanok, akik énekszóval kedveskedtek. Ekkor adták át a Széphalom Könyvműhely új kötetét.
"Egyrészt földi lények vagyunk, de szeretnénk a spiritualitást behozni az életünkbe. Fontos az egyénnek a materiális világ, ebből szerezzük életanyagunkat, tapasztalatainkat, de ugyanilyen fontos mindaz, amit csak a szellem napvilágánál láthatunk meg. Azokat kell szeretnünk, akiket az élet közvetlen közelünkbe hoz"– fogalmazott minapi interjúja során a népszerű írónő.

Jókai Annát születésnapján barátai a Petőfi Irodalmi Múzeum felolvasó termében köszöntötték. Voltak, akik verssel, s voltak olyanok, akik énekszóval kedveskedtek Ezen esemény keretében adták át számára a Széphalom Könyvműhely gondozásában készült kötetet, melyben Jókai Anna száz barátjának – köztük Bencsik Jánosnak – kézírásos köszöntő sorait fűzték egybe.

Címkék: irodalom bencsik jános jókai anna

Kiengesztelődés: második kiadás

2007.11.27. 21:37 | Dozsakert |

A napokban jelent meg Bencsik János Kiengesztelődés című könyvének második kiadása a Magyar Könyvklub gondozásában. A politikus 2003 tavaszán feleségével együtt végigjárta a spanyolországi Szent Jakab utat. Ott tapasztalta meg, hogy mi a különbség szenvedés és fájdalom között.
Mikor megértette, hogy a szenvedésnek célja van, visszanyerte korábban felborult lelki egyensúlyát. Ekkor tett fogadalmat arra, hogy a Szent Jakab úthoz hasonló zarándokút jöhessen létre a Kárpát-medence két végpontját alkotó Mária-kegyhely, Mariazell és Csíksomlyó között.

A kettős állampolgárságról szóló sikertelen népszavazást követően gyalogszerrel tette meg a nyolcszáz kilométeres utat Tatabánya és Csíksomlyó között. Spanyolországi és csíksomlyói zarándoklatainak személyes tapasztalatait szubjektív útinapló keretében adta közre 2005 adventjén. A könyvből származó bevétel a Mária-út megvalósításának előkészületit segítette elő.

A most megjelent második kiadás bevétele a már megkezdett munka folytatását teszi lehetővé, melynek kereteit az időközben megalakult Mária Út Egyesület biztosítja. Az új kiadás "bemutatójára" november 30-án 18 órakor kerül sor a Budavári Nagyboldogasszony Plébánia épületében tartandó író-olvasó találkozón.

Címkék: irodalom bencsik jános zarándokút